Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


Channel Description:

FAKTABLOGGEN!

older | 1 | .... | 3 | 4 | (Page 5) | 6 | 7 | .... | 31 | newer

  0 0

  Han var tränare och kusk på Åby på 1960-talet, Ragnar Thorngren, duktig hästkarl som föddes 31 maj 1915 i Västra Skrävlinge, Skåne - död 23 november 1990. I dagens travsport skrivs mycket mer i media naturligt då utrymme finns, men därför ska jag berätta lite om de fakta jag funnit, mannen som levde flera år i USA och därav fick smeknamnet "Tom". Han valde även att införa en del amerikanskt travblod här hemma i Sverige.

  En häst var Rollo (framgångsrik även i aveln). Denne hingsts bästa prestation kom i Internationellt Mästerskap på Charlottenlund, där han besegrade Frances Bulwark och satte nytt banrekord med 1.17,8 över 1629 meter. Hans prissumma kom att uppgå till 181 805 kr - som snabbast travade han 1.16,8a. Lopp och annat som Ragnar tog hem.

  Åby Stora Pris: 1942 med Trumps, 1938 med Escape och 1937 med True Hanover. Han var även Champion på Åby: 1937, 38,39,40,41,42 och 1963, fint facit. Han är med i Tusenklubben på plats 59 1242 segrar (inträde 1962). En journalist skrev, "Ragnar var en profil. En ambassadör för travet. En arbetare som, från det att Ragnar för första gången tog tag i en töm, vuxit sig stor och skaffat internationell ryktbarhet".

  Allsvensk Champion, dvs segerrikaste kusk i Sverige per år, var han 1938, 1939, 1940 och 1941. Han vann Svenskt Travderby 1939 med Queen Nedworthy, tiden 25,6 - oddset 6,01 ggr. Årjängstravet - segern i det historiskt första storloppet hemfördes av Lord Peter med göteborgaren Ragnar i sulkyn. Axevallalöpningen kördes första gången 1956 med Guy Spens som vinnare likaså.

  Han skrällde en gång som kusk i SM. Det var med Xanthe när han som elvåring vann guldet en sen, och mörk, augustikväll, 1971. Xanthe blev också en mycket populär vinnare eftersom han den gången kördes av hemmaidolen Ragnar Thorngren.

  Och dom som alltid gillade att spela på Ragnar kunde njuta åt oddset, drygt 99 gånger. Den annars så självsäkre Ragnar Thorngren var närmast chockad när han kommenterade sin storseger: "En fantastisk travare. Han såg alla luckor själv och hade snabbare uppfattningsförmåga än en människa".

  Nu far kuskar Sverige runt, men då var det ovanligt att kuskar körde på två banor samma dag. 1938 löste Ragnar transportproblemet på ett effektivt sätt. Efter att ha vunnit samtliga tre uppsittningar på Åby tog han flyget till Malmö och startade Escape i ett större lopp, i vilket hästen tyvärr misslyckades.

  Några hästar, Rolle Boy, Guy Spens som nämnts (brun hingst född 1945), Indian Will, Lord Peter - ovan då Trumps, Escape, Rollo, Speedy Fibber, True Hanover och Queen Nedworthy. Minns en häst som många spelade på med bra platsodds, Labrador - ofta körd av lärlingen Uno Svensson. Vakterna var nitiska även då på stallbacken.

  Det sägs att en nitisk vakt en gång stoppade Ragnar, legenden, flerfaldig champion och tränare på Åby. Ragnar bodde ine så långt från banan, hade varit hemma på lunch och skulle tillbaks till tävlingarna. Denna dag hade han glömt kortet - och blev inte insläppt. Det ska ha blivit en del upprörd ordväxling efter.

  En av de största tränarna var han Ragnar, därför finns idag Ragnar Thorngrens gata mellan Idrottsvägen och Frölundagatan, intill travbanan med ett nytt bostadsområde som växer fram.

  Källor:

  travspel.se
  sv.wikipedia.org
  perssonbloggar.se
  travmuseet.com
  travsport.se
  bukefalos.com


  0 0

  Bildandet av denna musikgrupp var delvis ett resultat av musikalen Ronja Rövardotter. Nyligen med i Dobidoo, aktuella - Abalone Dots. Jag tycker de är charmiga, sjunger och lirar bra, och att man valt gå sin egen väg är bra. Gruppen lirar en blandning av bluegrass och country som de kallar softgrass, bandet från Skutskär och Gävle (Västervik). Musikaliteten märks av instrumenten du kan höra, kontrabas, banjo, mandolin, dobro, nyckelharpa samt trummor.

  Abalone Dots har tidigare medverkat i Melodifestivalen, turnerat med Lars Winnerbäck (-07), Kalle Moreaus och vunnit en Grammis. Vad namnet kommer utav? Det är - de där pärlemorprickarna på en gitarrhals (eller en banjo). Idag är de förutom ev. gästartister: Rebecka Hjukström (sång, gitarr, banjo, dobro), Sophia Hogman (sång, mandolin, cello, nyckelharpa) och Louise Holmer (sång, kontrabas, piano).

  Och tre av gruppens medlemmar träffades som nämnts i bildandet av musikalen Ronja Rövardotter i Västervik år 2000. Med bluegrass i bagaget bildades gruppen Avalanche. Då var bandets initiativtagare och ledare, konstnären och förre skidtränaren Tord Hjukström.

  Med på deras första skiva "Avalanche" finns basisten Tobias Redborn och på sång Maria Andersson. Båda var ordinarie medlemmar i början, men har lämnat bandet. Maria ersattes 2001 av Sophia, medan Inge fick dra "baslasset". Bandet Avalanche - sedan Abalone Dots bildades så våren år 2000.

  Det namnet visade sig dock vara upptaget och istället bytte gruppen namn. 2003 blev gruppen en kvartett och vann finalen i musiktävlingen Musik direkt och fick som pris möjlighet att delta i Music Crossroads-festivalen i Dar es-Salaam i Tanzania. Hösten 2004 medverkade gruppen vid olika bluegrass-festivaler i USA.

  Genom en TV-dokumentär blev de upptäckta och de fick sitt första skivkontrakt. På debutplattan From a Safe Distance från 2007 arbetade de tillsammans med Marit Bergman (som komponerade två av låtarna, däribland Long Lonely Road som handlar om trafficking). På deras andra skiva, Traveler, arbetade de tillsammans med den amerikanske musikern och producenten Al Perkins. Vid Grammisgalan 2009 tilldelades gruppen priset för årets folkmusik/visa 2008.

  2010 lämnade Elin Mörk (sång, fiol) bandet för att börja studera. 2012 ställde de även upp i Melodifestivalen med låten "På väg". De åkte dock ut direkt i deltävling 1 i Växjo, näst sist  på plats 7. Med som ofta - Viktor Källgren (på banjo och trummor).

  Utgivna album:
  2007 - From a Safe Distance, 2008 - Traveler och 2012 - Chocolate and Cigarettes.

  På gång då? Gruppen The Refreshments ska ut nu i november på julturné, "Rock'n'Roll X-mas" och där är gäster - Abalone Dots. Här finns att lyssna på bl.a. andras klassiska jullåtar i upprockade tappningar. Gruppen som kanske är större utomlands?

  Källor:

  sv.wikipedia.org
  abalonedots.com
  gd.se
  gigguide.se
  softgrassmusic.com  0 0

  Mat, måltider, antog min egen utmaning. Vad åt Gustav Vasa? Jag tänkte jag får söka och se vad jag finner för svar. Och redovisar här. Gustav Vasa, eller mer korrekt Gustav I, född 1496, död 1560, var kung av Sverige 1523 - 1560 och riksföreståndare 1521 - 1523, under det pågående befrielsekriget. Ja, då minns vi det och vilken del i tiden att forska kring.

  I dåtid, huvudsädet var förr i Dalarna havre. Bröd var det vanligaste livsmedlet i alla samhällsklasser och fanns med vid så gott som varje måltid. Kåltötter och rovor ersatte länge potatisen, men brukades även sedan den sistnämnde allmännare odlades. Stående rätt hos Dalfolket var havremjölsvälling, hos de fattiga kokad med vatten, hos de burgnare tillsatt med mjölk. Högtidsrätt var kött med rovfor och kålrötter.

  Man åt surfisk - ibland strömming, men den fick hämtas ända från Gävle och inga järnvägar fanns då. Vanligen var och att i spisen upphänga och hårtorka gäddor och större abborrar. Dessa togs fram under vintern. Soppor, grytor och stuvningar var vanligt. Alla dagar slutade man med den tjocka vattgröten. "Nävgröt" som bokstavligen åts med fingrarna. Härtill hörde en saltad bit av något slag.

  Tillgången på mat var god för dem som arbetade i kungens tjänst, bevarade uppgifter ger vid handen ett dagligt kaloriintag på 4000 kalorier. Soldater försågs rikligt med dryck, den dagliga åtgången var 2.5 liter öl. söndagar drack man 4-5 liter av denna dryck. Alkoholhalten var emellertid inte så hög eftersom drycken ansågs främst som måltidsdryck och inte rusdryck. 1500-talets svenskar hade en näringsstandard som inte återkom förrän långt in på 1800-talet.

  Man åt väldigt nyttigt under medeltiden i Sverige. Avslutar med ett recept på mjöd, dess ingredienser. Om du vill ha ha hela receptet skriv. Detta recept ger 25 liter mjöd. Ingredienser: Åtta kilo honung. Vinjäst. Saft av åtta citroner eller två liter äppelmust. Kryddor: pors, kvannefrö, humle, fläderblommor, ingefära, muskot eller kardemumma. Tidsåtgången för att få bra mjöd?

  Mjödet får en läcker gyllengul färg men skall lagras länge för att smaka riktigt bra. Fem års lagring rekommenderas. Vad Gustav valde själv äta finns inte noterat - men han åt vad han kom åt och detta var det som gällde under 1500-talet. Om Gustav I sägs att han var charmig och hade folklig humo
  r, men även var närmast psykotiskt misstänksam. Duktig på organisation, i politiken hänsynslös.

  Källor:

  gubbtage.dinstudio.se
  historiaref.gotland.se
  sv.wikipedia.org
  mimersbrunn.se
  Bonniers Uppslagsbok 2009


  0 0

  Många är vi som vill ha mångfald i travsporten och för mig är det en självklarhet att små travbanor ska få finnas. En jag fastnat för är - Lycksele Travbana, en eventbana. Tre tävlingsdagar körs här varje år under en och samma vecka i juli månad, i år var det start 28 juni dock.

  Det är en av landets mindre travbanor och är beläget naturligt i Lycksele - i höjd med Skellefteå, travovalen är landets tredje nordligaste bana.

  Lyckseletravet saknar banbelysning. Den är belägen strax söder om Lycksele intill en husvagnscamping och flera fiskesjöar. I Lycksele bor ca 13 000 invånare. Man har även flygplats och djurpark.

  Historik: 1950 bildades Lycksele Travsällskap och 1955 stod tävlingsbanan, strax söder om Lycksele, färdig. Sällskapet erhöll totalisatortillstånd 1957 och samma år kördes den första travdagen med spel.

  Travbanans längd är - 1000 m, bredd 19-20 meter, upploppet 200 meter, ej open stretch. 2013 var tävlingsdagarna fredag 28/6, tisdag 2/7 och lunchtrav fredagen 5/7.

  Champions på banan räknas från 1977 då Kjell Elfing vann mest segrar. 1978 Gustav Lennartsson. Mixat lite, år 1983 Anders Lindqvist. 2008 Ola Samuelsson. 2009 Mikael Melander.

  Sista tre åren noterade: 2010 Krister Söderholm, 2011 och 2012 Jan Norberg. Jan Norberg vann 6 raka åren 1986 - t.o.m. 1991.

  Räknat från början alla som vunnit MER än två championat på banan: 1. Jan Norberg 11 stycken! 2. Krister Söderholm och Kjell Elfing 4 vardera. En bana som renoverar och vi hoppas syns mer, även med information på sin hemsida...

  Källor:

  travsport.se
  lyckseletravet.com
  sverigetravet.se
  sv.wikipedia.org


  0 0

  Det finns platser man ej hört om, en för mig var - Gambieröarna (Archipel des Gambier) som är ett av de fem territorier i Franska Polynesien i Stilla havet. Cirka 1700 km östsydöst om Tahiti, 1 500 invånare (2010). Öarna är av vulkanisk ursprung och ligger innanför ett ca 65 km långt rev med en yta på ca 450 km² med en landmassa på endast ca 31 km².

  Öarna ligger geografiskt inom Tuamotuöarna, men skiljer sig naturmässigt avsevärt från övriga öar inom området - då övriga öar är korallöar. Huvudön Mangareva har -den högsta höjden Mont Duff på ca 440 m ö.h.

  Området omfattar 26 öar där övriga större öar är: Akamaru, ca 2,1 km², Aukena, ca 1,3 km², Mangareva, ca 15,4 km² och Taravai, ca 5,7 km², samt ytterligare en rad motus (småöar), atoller och rev. Huvudorten heter Rikitea på ca 500 invånare. Huvudspråken är lokal tahitiska och franska.

  Hur de upptäcktes?
  Det var den 24 maj 1797 de upptäcktes utav den brittiska sjöfararen kapten James Wilson som namngav öarna efter sin förebild i brittiska flottan amiral James Gambier. Området utforskades 1825 av en brittisk expedition under Frederick William Beechey.

  Området blev ett franskt protektorat den 16 januari 1844 och införlivades 1903 tillsammans med övriga öar inom Franska Polynesien i - Franska Oceanien.

  Om en ö specifikt, Mangareva. Den är idag täckt av en stor del av bergssidorna med ormbunkar. Tidigare var ön täckt av inhemsk skog och buskvegetation. Sjöfåglarna har också decimerats och en del landfåglar utrotats. Samtidigt hade människorna som skulle leva av landet blivit många fler.

  Man uppskattar att 2000 - 3 000 personer kan ha levt på den lilla ön. Detta ledde till skoningslösa strider om de eftertraktade smala remsorna av lågland där det gick att bygga, bo och odla jorden. Perioden från cirka 1400 - 1600 på Mangareva karaktäriserades av krig, och en del kannibalism nämns i de etnografiska uppteckningarna.

  På ön Kamaka i närheten av Mangareva finns mängder av splittrade människoben på flera fyndplatser. På andra öar i Polynesien har troligen rituell kannibalism utövats. Men på Mangareva verkar inte ätandet av människokött ha haft religiös betydelse. Man är säker på att det var ett sätt att skaffa mat under perioder av extrem resursknapphet, missionärerna sett sig själva som räddare i nöden, men i själva verket förde européerna nya olyckor till öarna.

  Många av de små öbefolkningarna nästan utrotades av de smittsamma sjukdomar som främlingarna förde med sig. välmående samhälle. På senare år har invånarna börjat utnyttja en inhemsk resurs på ett nytt sätt. De odlar svarta pärlor för export. Faktum är att en pärlboom under 1990-talet gav hela den polynesiska ekonomin en skjuts.

  Hälsovården på Mangareva är god och moderna kommunikationer gör att ön är en del av den nutida världen trots sitt isolerade läge. Och den inhemska kulturen är trots allt inte helt utraderad. Man binder blomsterkransar och tatuerar sig som förfäderna gjorde och man dansar polynesisk dans. Kanske en spännande upptäckt, eller läs och se mer...


  Källor:

  sv.wikipedia.org
  ne.se
  popularhistoria.se

  foto - Tahiti Tourisme


  0 0

  Barnen frågar ofta varför himlen är blå, men minns vi rätt svar? Om så får du en repris. Himlen är jordens atmosfär sedd från jordytan. Ljuset bryts när det passerar genom atmosfären och de kortaste våglängderna, alltså  det blå ljuset, bryts mest. På väg ned mot jordens yta sprids ljuset med de kortaste våglängderna kraftigast.

  Det blå ljuset är den mest kortvågiga färgen i det synliga spektrum, och därför sprids det väsentligt mer blått ljus över himlen än ljus i alla andra färger. "När ljuset är på väg mot jorden, så är den blå färgen, den som är starkast och därför vanligast." En enkel förklaring.

  Det är de minsta molekylerna i atmosfären såsom syre och kväve som sprider ljusets färger olika. Större partiklar, t.ex. vatten och damm, sprider ljus i stort sett oberoende av dess färg. Ok, överkursen då.

  Det är möjligt att bedöma mängden av just vatten i atmosfären genom att titta på hur ljusblå himlens färg egentligen är. I en extremt torr polarluft framstår himlen nästan som svart-blå, och den i våra ögon blåaste himlen är faktiskt mestadels uppblandad med en del andra färger - alltså vitt ljus, vilket gör att den ser riktigt blå ut.

  I luftmassor som under längre tid har tillförts vattenånga från varmt havsvatten blir himlen i det närmaste vitaktig, och favoriseringen av den blå färgen överskuggas helt av en kraftigare reflexion av hela färgspektrum.

  Spridningen, som gynnar det blå ljuset, som har kortare våglängd än det röda, kallas för Rayleighspridning. Den är också orsak till ett annat lika välkänt fenomen - den röda solnedgången. Här är solstrålarnas väg genom atmosfären så lång att endast den mest "uthålliga" färgen finns kvar – nämligen rött.

  Mitt på dagen ser solen gul eller vit ut, för bara en liten del av de blå komponenterna i solljuset har spridits åt sidan i atmosfären. Vid soluppgångar och solnedgångar har solljuset en mycket längre väg att gå genom atmosfären innan det når oss, alltså hinner större del av det blå ljuset brytas på vägen. Därför ser solen och ibland också himlen röd ut.

  Inom astronomin kallas himlen också himmelssfären. Detta är en imaginär kupol på vars yta solen, stjärnor, planeter och månen tycks röra sig. Tillräckligt för att förklara rätt? Bilden med himlen blå är över Domkyrkan i Göteborg, eget foto.


  Källor:

  illvet.se
  upptackarbyran.se
  sv.wikipedia.org


  0 0

  En TV-serie som var populär och höll på väldigt länge var Hem till byn. En av de jag var förtjust i var Christina (Sinikka) Stenius. Hon är född 11 mars 1941 i Helsingfors, Finland, är en svensk skådespelare. I nämnda serien fängslades jag utav både skönhet och bra spel. Hon har varit gift med dramatikern Bengt Bratt.

  Christina växte upp i Sverge och arbetade som ung i diverse yrken som expedit m.m., studerade vid Axel Witzanskys teaterskola och fick 1963 engagemang vid Riksteatern och där med sin roll som raggarbrud i pjäsen Min kära är en ros. Hon fick jobb därefter på Stockholms stadsteater. Hon gjorde flera försök att komma in vid scenskolorna i Stockholm och Göteborg innan hon slutligen lyckades i Malmö 1966.

  Efter examen 1969 kom hon till Göteborgs stadsteater där hon förblev till sin pensionering 2001 med uppmärksammade roller i pjäser som Det går an (1975), vilken gjordes även som tv-version 1976. Däremellan också gästspel hos bl.a. Riksteatern och Stockholms stadsteater.

  Hon har spelat en massa olika, tungt drama till fars och komedi. Utanför Göteborg mest uppmärksammad som Lena Strid i Hem till byn, 1971 - 2002, frun i ett stormigt äktenskap med mackägaren Willy Strid, spelad av Carl-Ivar Nilsson. Även som den alkoholiserade Lotta i serien Gyllene år (1975) och minnesvärt är även en roll som raggarbrud i pjäsen Min kära är en ros.

  Hon har också varit med i Hagge Geigerts revy på Lisebergsteatern i Göteborg 1984 och farsen Fullpackat på turné med Riksteatern 1999. Var i sex år gift med Bengt Bratt, som hon har två döttrar med, Hedvig Stenius-Bratt och Sofia Stenius (som båda har medverkat i "Hem till byn).

  Citat Christina:
  "Vi utvecklades åt olika håll och växte ifrån varandra. Det är väl vad man brukar säga i såna här intervjuer. Vi gifte oss för att min pappa var så borgerlig. Det var faktiskt ingen av oss som ville gifta sig. I dag är Bengt tack och lov omgift. Själv kallas jag för "Eremiten på Kristinelundsgatan".

  Hennes livskamrat är katten Isidor, och de bor i centrala Göteborg. Ett kort axplock av annat hon spelat: 1973 - Vem älskar Yngve Frej. 1991 - Den ofrivillige golfaren. 1993 - Polisen och domarmordet. 1999 - Tsatsiki, morsan och polisen o. 2004 - Bredband. Vad gör hon i nutid? Marknadsafton - Lunchteater - Frölunda Kulturhus Stora Scen - Wilhelm Mobergs folklustspel i stagereading-version. En trevlig bekantskap, minns du henne?

  Källor:

  smp.se
  sv.wikipedia.org
  aftonbladet.se
  sfi.se


  0 0

  270 svenska nazisoldaterna stred som frivilliga i det tyska nazipartiets egna elitförband i Waffen SS. Här hemma var en känd man som representerade NRP länge, Assar Oredsson. Vem var nazisten, hans fru Vera har jag tidigare skrivit om? Göran Assar Oredsson, född 2 augusti 1933 i den lilla byn Barum Kristianstad, död 28 juni 2010, var en svensk nazist och partiledare för Nordiska Rikspartiet. Detta var aktivt  från 1956 som Sveriges nationalsocialistiska kampförbund och - lades ned 31 december 2009.

  Oredsson, ursprungligen trädgårdsmästare, kom i ungdomen i kontakt med nationalsocialismen och sympatiserade med Adolf Hitler. Under studier vid Önnestads folkhögskola 1951-1952 träffade Oredsson en person vars far hade varit ombudsman i Birger Furugårds Svenska Nationalsocialistiska Partiet. Av sin bekant fick Oredsson veta att det i Malmö fanns en nationalsocialistisk gruppering under ledning av Carl Magnus (Manne) Bergh och Gottfrid Lilja, den senare från Landskrona.

  1952 tog han kontakt med Sveriges Nationella Frihetsrörelse, SNF, som gav ut tidningen Kretsnytt. Tidningen drevs av Manne Bergh som idag är mest känd för sina karikatyrer i de tidningar och publikationer som NSAP/SSS publicerade under 1930- och 1940-talet medan tidningen Kretsnytt och hans efterkrigsarbete inte är lika välkänt. Och i Sverige fanns under 30-talet en serie som hette "Herrefolket". Serien gjordes även den utav Manne Bergh. Bergh var även aktiv politiskt efter kriget, men serien hade lags ner då.

  Assar Oredsson var gift med Vera Oredsson, som tog över som ledare, 1975-1978. "Min make är alldeles för mjuk. Det behövs hårdare tag. Precis som jag lärde mig i Hitlerjugend", sa Vera Oredsson då.

  Hennes syn klargjorde hon senare: "Vi ska inte blanda oss med negrer, judar och gula och fraternisera med andra raser utan hålla oss till våra egna." Vera Oredssons memoarer "När flaggstängerna blommade" har senare blivit läsning för nynazister.

  Vid årsskiftet 2009-2010 meddelades att NRPskulle läggas ned. Assar Oredsson hade en tid tillbaka drabbats av skelettcancer och någon lämplig ersättare fanns inte. Han fick leva sex månader efter partiets slut, ett dubbelt slut. Bilden - NRP:s flagga.


  Källor:

  aftonbladet.se
  sv.wikipedia.org
  realisten.se
  hd.se


  0 0

  Den största nu levande hästen heter - Big Jake, och är en 9 år gammal Belgian Gelding. Han är 210,19 centimeter hög, mankhöjden - utan skor. Jake bor på Smokey Hollow Farms i Poynette, Wisconsin, USA. Han är av typen Brabanthäst, även känd som Belgiskt kallblod.

  Big Jake har en stor aptit och äter 1,5 höbal och 40 liter havre per dag, väger strax under 1200 kilo (1,2 ton). Han är en belgiska valack och är längre än den tidigare rekordhållaren, en Clydesdale från Texas som heter Remington.

  Jerry Gilbert, delägare i Smokey Hollow Farm, har ett intyg från Guinness World Records i England som kom till gården, med expressleverans, i slutet av mars för kontroll.

  Jake är bra med människor, som är förvånade när de ser hur stor han är. Jake stödjer Ronald McDonal House i Madison, WI. Ronald McDonald Hus är ett särskilt hem för familjer medan ett barn som de älskar får behandling på sjukhuset. De kan alltså bo där med sina barn.

  Kuriosa är att Big Jake är en amerikansk westernfilm från 1971 i regi av George Sherman, med John Wayne, Richard Boone och Patrick Wayne m.fl.

  Jake var oerhört svårt att hålla i när han var ung och när de skulle vända honom utanför ibland så drog han iväg utan marschorder. Hans stall är 20x20 meter när ett genomsnittligt stall är ungefär 12x12 meter - när de transportera honom måste de använda en påhängsvagn.

  Källor:

  kpwebben.se
  wiscnews.com
  sv.wikipedia.org
  metro.co.uk
  smokeyhollowfarm.com
  nyheter.24.se
  guinnessworldrecords.com


  0 0

  En bra engelsk TV-serie, Broadchurch, finns den och var ligger den? "Den lugna kuststaden Broadchurch skakas när den elvaåriga pojken Danny Latimer hittas mördad." Ja, så börjar serien i 8 delar, går nu på TV4 - del 6 på torsdag.

  Man började inspelningen 2012, mellan augusti och november - med först i Clevedon i augusti samt i West Bay i Bridport, på Dorset-kusten.

  Serien filmades främst på Jurassic Coast i Dorset, med staden Clevedon strax utanför Bristol, som den fiktiva staden Broadchurch, med studioinspelningar av polisstationen - i Bristol.

  Clevedon är en stad i Somerset, England. Den har en befolkning på ca 22 000 personer. Namnet kommer från det gamla engelska , "Cleve" betyder klyva eller kluven och "don" betyder kulle (av hill).

  Inspelning även i Portishead, North Somerset och Yate, South Gloucestershire. Om West Bay, West Dorset - klipporna vi ser och den vackra badorten West Bay, med hamn, nära köpingen Bridport. Bilderna är från staden Clevedon och ur serien, stranden West Bay.

  Jag tänkte återkomma och berätta om någon i serien inom kort. I rollerna syns bl.a. David Tennant (polisen på plats som är boss), Olivia Colman, Jodie Whittaker, Andrew Buchan, Vicky McClure, Arthur Darvill, David Bradley  och Pauline Quirke.

  Faktabiten så:
  Broadchurch är ett brittiskt kriminaldrama från 2013. Kriminalkommissarien Alec Hardy (David Tennant) kallas in för att leda utredningen om en pojks plötsliga död (tillsammans med den lokala ordningsmakten). Välgjord och bra, visar på folks mörka sidor...  Källor:

  wesk/btbay.co.uroadchurch
  en.wikipedia.org
  westbaydorset.com
  tv4play.se


  0 0

  Franska ord kring brott finns flera, ett tar jag upp med en del sidospår, kunskap är kul utvidga. Ordet först är - schavott, (av franskans échafaud) som är en ofta upphöjd plattform på vilken bestraffning av brottslingar sker.

  Bestraffningen kan antingen utgöras av schavottering eller, då dödsstraff utmätts, av avrättning av genom hängning, giljotinering, halshuggning etc.

  Schavottering var ett tidigare använt skamstraff
  som gick ut på att en brottsling på offentlig plats ställdes upp för att hånas. Oftast var personen fjättrad vid en skampåle eller liknande.

  I dåtid kunde orden användas som följer:

  I förgår stod Laszolaye första gången på Eschavotte, och fick 50 prygel. GT 1787.

  (Överståthållaren) befallde det skulle generalen (C. E. Lewenhaupt) med blacken föras på schavotten och aflifvas.

  Till skräck och varnagel fördes de unga kadetterna att närvara vid statsförbrytarnas halshuggning (1756) och uppställdes så tätt intill schavotten, att offrens blod sprutade på deras dräkt.


  Släkt med ordet med detaljerat är - skamstraff, som är ett övergripande begrepp på förr tillämpade bestraffningsformer som innebar offentlig förnedring av en brottsling. I skamstraffet ingick oftast någon form av schavottering.

  En synlig tatuering eller brännmärkning, som markerar att någon tidigare begått ett brott, kan också uppfattas som en form av skamstraff. Skamstraffet avskaffades i Sverige 1865.

  In facto; schavottera: stå vid skampålen, bli hånad och/eller utpekad. Bilden -  Marie Antoinettes avrättning.

  Källor:

  sv.wikipedia.org
  g3.spraakdata.gu.se
  sv.wiktionary.org
  glomdaord.wordpress.com


  0 0

  Gäss finns i tre arter, knölgås, urgås och smörgås. Nej, det är naturligtvis helt fel, men smörgåsen är tam och - den (mackan) är mat som består av minst en brödskiva med ett eller flera pålägg och kan vara en del av en maträtt eller en hel maträtt i sig. Alla har ätit detta, vad för sorter då?

  En dubbelsmörgås, även kallad dubbelmacka eller sandwich, består av två sammanslagna brödskivor med pålägg emellan. En mindre smörgås med mer exklusivt pålägg kallas normalt snitt.

  En ovanligt stor smörgås på en skiva bröd och oftast med mer än ett pålägg brukar kallas landgång medan en ovanligt stor smörgås med flera brödskivor på varandra brukar kallas Dagobertmacka. Ok, men ursprunget då, alltså gås? Ja, källorna är ense där.

  Ordets etymologi kan spåras tillbaka till då man i stugorna kärnade sitt eget smör. Vid kärnandet steg små smörklumpar upp till mjölkytan och drev omkring likt gäss. Där har vi det!  Och en sådan smörklump passade utmärkt att lägga på en skiva bröd.

  Trots det språkliga ursprunget, har ordet smörgås fått en annan pluraländelse, då det blir smörgåsar i flertal. Inte smörgäss. Ordet macka har osäkert ursprung men kommer ev. från tyskans machen, göra, via det i vissa svenska dialekter förekommande slangordet macka i betydelsen arbeta eller förfärdiga.

  Och då lite av nöje, nog har du testat med smörgåskastning eller kasta smörgås i vattnet. Den franske fysikprofessorn Lydéric Bocquet  forskade i ämnet och - ju högre utgångshastigheten är, desto fler gånger hoppar stenen. Den skall helst träffa vattenytan i en liten vinkel för att förlora så lite energi som möjligt.

  Även rotationen är viktig, eftersom den håller stenen stabil under färden över vattnet och förhindrar den att trilla framåt. Och den måste skickas iväg med cirka 40 kilometer i timmen för att slå världsrekordet på 38 hopp satt 1992 av Jerdone Coleman-McGhee på Blanco River i Texas. Snyggt rekord, mitt är väl - 6,7 hopp.

  Närliggande ord är smörgåsa, betyder - äta smörgåsbord. "Inbjudna fick lunch i den redan berömda smörgåsbords-  restauranten och alla andra fick smörgåsa utanför" (antecknat vid invigningen av svenska paviljongen på världsutställningen i New York) (SvD 1964). Favoritmackor har vi alla, smörgåsmacka med ost eller korv är väl de mest vanliga. Smaklig måltid!


  Källor:

  sv.wiktionary.org
  sv.wikipedia.org
  illvet.se
  g3.spraakdata.gu.se

  bild: pagen.se


  0 0

  Musik att lyssna på. Eivør Palsdottir är född 21 juli 1983 i Sydrugöta, Färöarna, är en färöisk sångerska. I en av de ljusstarkaste stjärnorna på färöiska musikaliska horisonten växte Eivør upp i byn Gøta. Hon är en sångerska som sjunger i olika musikstilar, bl.a. kristen musik, jazz, folkmusik, country, popmusik och klassisk.

  Eivør är dotter till Sædis Eilifsdóttir och Pall Jacobsen. Hon är oftast känd under sitt förnamn, Eivør, vilket kommer ifrån ett färöiskt kvinnonamn. Hon är idag en av Islands största icke-isländska sångerskor. Hemma på Färöarna är hon en av de största sångerskorna, och i Danmark och Skandinavien är hon mycket stor. I Sverige ännu ganska okänd.

  När Pálsdóttir var tolv år reste hon med en färöisk manskör till Italien där hon skulle sjunga solo. Året efter gjorde hon sitt första framträdande i färöisk television och vann en musiktävling samma år. 1999, när hon var femton år gammal, gick hon med i rockbandet Clickhaze.

  År 2000 släpptes hennes första skiva, ett självbetitlat album. Albumet innehöll klassiska ballader från Färöarna med gitarrer och bas, en hel del jazzinfluenser och texter skrivna av kända färöiska textförfattare. Några av låtarna sjöngs på danska, men resten på färöiska. Flera av låtarna hade hon själv skrivit, och vid den tiden räknades hon redan som en professionell musiker.

  Clickhaze, bandet som Eivør var med i, vann år 2001 tävlingen Prix Føroyar och år 2002 åkte hon till Reykjavik för att studera musik (klassisk och jazz). Färöarnas mentor för musik, Kristian Blak, inbjöd henne att vara den främsta sångerskan i jazzgruppen Yggdrasil och det första albumet kom redan samma år. Bandet gjorde en turné i bl.a.Sverige, Grönland, Danmark (Roskildefestivalen) samt Island, vilket blev en stor framgång.

  Efter att hennes andra soloalbum, Kråkan, släpptes blev Pálsdottir nominerad till isländska musikpriset i inte mindre än tre kategorier år 2003. Hon fick pris som bästa sångerska och för bästa framträdande. Eivørs skiva Eivør, som släpptes i november 2004, blev, tillsammans med kanadensaren Bill Bourne, det bäst säljande färöiska musikalbumet i USA och Kanada.

  På albumet Eivør är nya låtar med - arrangemang från Färöarnas mest spännande klassiska kompositör, Trondur Bogason, den isländska stråkkvartetten Kaputt, den färöiska kören Mpiri och en barnkör från Eivors hemstad Gøta. De senaste två albumen: Larva (2010) och Room (2012). En artist värd lyssna till, väldigt vackert!


  Källor:

  sv.wikipedia.org
  en.wikipedia.org
  eivor.com
  icelandicmusic.com


  0 0

  Krig till havs idag - Slaget vid Bornholm den 9 juli 1535, kallas det sjöslag då en svensk-dansk-preussisk flotta angrep och besegrade den lybska flottan. Slaget bröt Lübecks marina herravälde.
   
  Sammandrabbningen var en av många strider under det danska inbördeskriget grevefejden. Måns Svensson Some var amiral över den flotta, som Gustav Vasa sände Kristian III, till bistånd i striden mot Lübeck och dess förbundna danska delar.

  Amiralsskeppet hette Elefanten. Innan Gustav Vasa dog hade byggandet av detta nya, stora krigsfartyget, Elefanten, fullbordats.

  Ur "Svensk historia under vattnet":

  "Varje morgon kunde Gustav Vasa titta ut genom fönstren på slottet Tre Kronor och se hur hans makt och inflytande höll på att förkroppsligas i form av kravellen Elefanten som byggdes på Stockholms skeppsgård. Det skulle bli Östersjöns största skepp, ja inte nog med det, det skulle också bli det vackraste."

  "Kravellen tog fem år att bygga och blev färdig år 1559, men Gustav Vasa fick aldrig tillfälle att se sin flottas stolthet i strid."

  Och tillbaka då - i maj 1535 förenade sig de elva svenska fartygen med de preussiska och danska. Vid Bornholm den 9 juni angrep fartygen den lybska flottan som måste ta till flykten. Veckan därpå instängde och konfiskerade den förenade flottan tio lybska skepp i Svendborgs sund (Fyn).

  Därefter gick den förenade flottan till Öresund och inneslöt Malmö, Köpenhamn och Landskrona. Den svenska flottan hade därmed varit med och brutit lybeckarnas övervälde till sjöss.

  Deltagande fartyg:

  Stora Kravelen "Elefanten", Sverige
  Mickel, Lübeck
  Samson, Danmark
  Sundska Holken, Danmark

  Hundratals skepp finns på Östersjöns botten. Vrak som bevarats i Östersjöns bräckta vatten och som upptäckts är ex. Wasa, Kronan och Elefanten.

  Elefanten byggdes i Stockholm, ca 50 m långt. Efter striden ovan gick hon på grunde 1564 utanför Bornholm och började läcka. Strax före ankomst till varvet för reparation sjönk det stora skeppet utanför Kalmar på 5-6 m djup. Ett dåtida bärgningsförsök misslyckades.

  Det välbevarade vraket grävdes ut under ledning av Carl Ekman 1933-39 då aktern bärgades. En del av aktern finns utställd i Sjöhistoriska museet, Stockholm. Bilden visar en teckning på Elefanten.

  Källor:

  sv.wikipedia.org
  janmilld.se
  sverigesradio.se


  0 0

  En man, en konstnär, med enormt skickliga tatueringar och räknas som en av världens bästa, Dmitriy Samohin. Han föddes 3 april 1978, föddes och bor i Odessa, Ukraina. 2001 började han arbete med eget, denna självlärda konstnär.

  Dmitriy har tatuerat i över tio år och denna "hyper-realistiska" konstnär använder uteslutande "Intenze bläck", har överträffat alla förväntningar på realism, och har satt ribban för alla omkring honom. Hans upptäckt att förbättra tar aldrig slut.

  Vid mycket tidig ålder var hans intressen inriktade på konst och sport. När han inte "skapade" utövade han sport med sina vänner. När han slutade gymnasiet gick han med i armén. Vid den tiden råkade han få syn på ett Tattoo magazine och det var då han fann sin nya passion. "Efter att ha sett tidningen beslutade jag att bli en tatuerare!", har han sagt. På fritiden Dmitriy tycker om att köra sin motorcykel, måla, och spendera tid med sin familj.

  Citat Dmitriy:
  "Min kärlek till konsten är det som driver mig att göra det jag gör bäst. Jag arbetar huvudsakligen som tatuerare, men jag gillar också att måla. Om jag hade mer fri tid skulle jag gå in mer för målningen."


  Hans favoritartister: Robert Hernandex, Boris, Alex De Pase, Victor Portugal, Zhivko, Jeff Gogue, Mike Demasi, Joshua Carlton, Phil Garcia. En fascinerande konstnär som älskar det han gör, gör du? Bilderna visar honom själv och två tatueringar som exempel, på nätet finns massor - se länkar under.

  Källor:

  inkedmag.com
  facebook.com
  inkfreakz.com
  dmitriysamohin.tumblr.com
  sullenclothing.com
  worldtattoogallery.com


  0 0

  Sanningar framkommer ibland år efter skeendet, så därför lite sökande kring sonen till tullinspektören Alois Hitler. Hur var Adolf Hitlers hälsa, medicinering och missbruk? En sak var att en bieffekt av medicinering m.m. - att Adolf Hitler fjärtade okontrollerat. Han tog kokain för att rensa sina bihålor och ungtjurars sperma för att bättra på sexlusten. Man säger att han tog drogcocktails med över 80 ingredienser, olika preparat, allt från barbiturater till vitaminer, råttgift och sperma.

  Som ledare för tredje riket ansåg Hitler att han måste vara i perfekt form, både fysiskt och psykiskt. Enligt sin läkare var han en "manodepressiv hypokondriker med Parkinsons med påstått deformerade genitalier och obefintlig sexlust".

  Dessutom var han kort, 172,5 cm, led av kroniskt eksem, magont och uppblåst mage, och mer troligt 92 olika slags mediciner och droger, bl a kokain, (meta-) amfetamin, steroider samt för vanliga människor dödliga doser av stryknin och belladonna.

  Han ska ha tagit emot tre injektioner med metamfetamin och steroider varje dag från sin personliga livläkare, Theodor Morell, som använde många oprövade läkemetoder. Grunden till detta är anteckningar och brev från Hitlers läkare som även gick under namnet "mästaren av injektioner". Läkaren trodde även att Hitler hade samlag med Eva Braun även om de brukade sova i separata sängar, och även om Hitler inte var särskilt intresserad av sexuella aktiviteter", jag tvivlar.

  Från 1943 till 1945 fick Hitler totalt 778 injektioner varav 21 för förkylningar och 757 för att "höja humöret" - varav flera i form av centralstimulerande narkotiska medel. Efter varje injektion kunde Hitler arbeta och tala i timmar, oftast långt in på nätterna. Drogerna ledde förmodligen även till de ändlösa monologerna vid matbordet med sina närmaste män och hans uppeldande tal.

  Journaler visar att han snortade kokain som nämnts och att han tog ögondroppar med 10 % kokain i. Han ska också ha ordinerats en tidig form av viagra, se ovan om tjursperman - inför sina nätter med den 23 år yngre älskarinnan Eva Braun.

  Experter spekulerar numer i om den stora mängden droger bidrog till att göra Hitler till den brutala massmördare han var. Det var så att Hitler var bipolär och att amfetaminet förvärrade det. Känt är att han ändrade personlighet mot slutet av 30-talet.

  Om hans oklarhet finns motsägande uppgifter, en från Hans-Joachim Neumann, författare till boken "Was Hitler ill?". Han anser att hans mentala kapacitet var normal eftersom Hitler bara 48 timmar före sin död dikterade, lika klar och alert som alltid, sitt testamente. Jag tycker att med alla droger kan han omöjligt ha varit så klar.

  Det finns även en del teorier om att Hitler ej skulle startat kriget om ej en del av hans ministrar vore så våldsamma och - även använde droger, de tog kommandot på ett sätt med sitt inflytande över Hitler. Joseph Goebbels  iscensatte i november 1938 Kristallnatten mot Tredje rikets judiska befolkning.

  Denna våldsamma aktion anses av många historiker vara startpunkten för Förintelsen. Krigshjälten Hermann Göring var tidigt ett nerknarkat vrak som satte skräck i sin fru och hotade att döda sina vårdare på besök i Sverige då han fick vård för sitt missbruk. Oavsett så visar mycket vad ändå missbruk med olika droger var involverade, inte bara hos soldaterna.

  Källor:

  aftonbladet.se
  sv.wikipedia.org
  accentmagasin.se
  mynewsdesk.com/se
  dn.se


  0 0

  En ort på Västkusten med doft av "fesk" är Fjällbacka, som för övrigt hade en mysig Folkets Park förr med mycket häftig rockmusik. Men då - Fjällbacka har alltid förknippats med havet och fisket och det var troligen just tack vare möjligheterna till fiske som samhället började byggas. Linnés lärljunge Pehr Kalm beskrev Fjällbacka, vid sitt besök 1742, som "ett fiskar näste, der en stor hop fiskare bo".

  På 1840-talet grundade sjökaptenen och salteriägaren Gustav Andersson ett nytt sätt att lägga in skarpsillen under namnet "Fjellbacka-ansjovis" -  även om inspirationen kom från Lettland så räknas ansjovisen som ett Fjällbackarecept. Ansjovisreceptet vann stora framgångar runt om i världen 1860-1880 på diverse utställningar och placerade Fjällbacka på matkartan.

   I svensk Handelskalender 1860 framgår: "Andersson Gustav, Fjellbacka. Diversehandel och betydande salteri med inläggning av s.k. Fjellbacka-ansjovis, 1842". Ända in på 1960-talet fanns tillverkning av sillkonserver i Fjällbacka. Detta skedde på fabrik med varumärket Överste Sill. Fabriken eldhärjades ca 1965, men återuppbyggdes.

  Andersson var före någon annan att exportera sin ansjovis och 1863 exporterades 60 kaggar, om 40 skålpund stycket, till Durban Sydafrika för ett pund per kagge. År 1865 var han representerad vid fiskeriutställningen i Bergen, där han utställde två glaskärl, en helkutting, en halvkutting, en halv bleckask och en fjärdedels bleckask ansjovis.

  Det fanns fiskkonservindustri i Fjällbacka ända fram till 1978. Orten Fjällbacka är en tätort i Tanums kommun, i Bohuslän, Västra Götalands län. Mitt i Fjällbacka ligger det 74 meter höga Vetteberget. Den äkta fisken ansjovis säljs under namnet sardell. Idag finns Richters Konservfabrik i Fjällbacka, men numer för logi, restaurang, bar, café m.m. Sommarbesök är platsen värd...  Källor:

  vastsverige.com
  tanum.se
  sv.wikipedia.org
  richtersfjallbacka.se


  0 0

  "Instagram är ett snabbt, vackert och roligt sätt att dela ditt liv med vänner och familj." Ja, så skriver ägarna av appen själva. Och detta är - en gratis mobilapplikation för fotodelning och ett socialt nätverk som lanserades i oktober 2010.

  Programmet tillåter användaren att ta bilder, lägga på ett filter och därefter dela med sig av bilden till olika sociala medier, som Facebook, Twitter, Foursquare, Tumblr, Flickr och Posterous.

  Applikationen fanns från början bara till operativsystemet IOS i produkterna Iphone, Ipad och Ipod Touch, men en version för Android släpptes den 3 april 2012. Redan den första veckan efter lanseringen laddades Androidversionen ned över en miljon gånger. Den 9 april 2012 meddelades att Facebook köper Instagram för en miljard amerikanska dollar. Tala om pengar och FB har gott om det!

  25 augusti 2013 (x):

  Den populära bildappen Instagram kraschade på söndagskvällen. Under kvällen rörde det upp en storm på Twitter. Efter drygt två timmar verkar företaget ha löst problemet och allt fungerade för de drygt 130 miljoner användarna igen. Även den liknande tjänsten, Vine, som används för att dela korta videoklipp, uppgavs ligga nere. Så allt är inte guld som glimmar...

  Blink
  Vill du kolla runt på Instagram utan att använda appen?
  Det finns flera bra möjligheter. En sida heter Copygram (http://copygr.am).

  Jag försökte, men har ännu ej klurat ut hur det fungerar, men det ordnar du säkert...

  De använder Instagram enl en undersökning.
  Så här ser ålders- och könsfördelningen bland Instagram-användarna ut:
  20% - 12-17 år
  34% - 18-24 år
  33% - 25-34 år
  8% -   35-44 år
  5% -   45> år
  ------------
  55% - Kvinnor
  45% - Män
  -----------
  Statistiken visar att äldre väljer inte detta sätt visa bilder, mellan 18 - 34 år blir det sålunda 67% av alla användare. Populärt i nutid, men det kommer säkert mer, nytt sker mycket i den här världen.


  Källor:

  instagram.com
  expressen.se (x)
  sv.wikipedia.org
  copygram.am


  0 0

  Tjejen, kvinnan med det glada hjärtat i Körslaget? Jo, naturligtvis tänker jag på Elisa som i - Elisa Lindström, egentligen Eva Elisa Lindström, född i april 1991 i Töreboda, Västra Götalands län, en svensk sångerska och trumpeterska inom genrerna country, dansbandsmusik och pop. Hon är sångerska i det svenska dansbandet Elisas. Hon bor i Skövde

  Som medlem av gruppen Lali deltog hon i Lilla Melodifestivalen 2005, där deras låt slutade på sjätte plats. Låten hette "Du får ta mitt hjärta", och skrevs av henne själv tillsammans med systern Alma Lindström.
  Hon lyssnar gärna på förebilden som är Dolly Parton.

  Elisa Lindström tilldelades Guldklaven i kategorin Årets Sångerska 2011 och 2012. Hon har också en blogg hon skriver i, genom hemsidan.

  Hennes bästa konsertminne var Törebodafestivalen 2012, hemorten, då torget var fyllt med 8 000 nära och kära, fans och lokalbefolkning som stöttat och röstat på dem i dansbandskampen, stort!

  Citat Elisa:
  "Sommarens alla spelningar, mycket jobb så lite stress men blandat med mycket kärlek och värme från publiken."

  Elisa Lindström leder en kör i Körslaget 2013 som sagt och ni ser den väl? Gruppen kort då? Ja, Elisa's är ett dansband från Skaraborgsområdet i Sverige, startat 2009. Gitarristen Markus och sångerskan Elisa möttes i gymnasieskolan och ville ut och spela dansmusik. 12 juli 2011 deltog bandet i Allsång på Skansen.

  Källor:

  sv.wikipedia.org.
  elisas.se
  arbetarbladet.se
  elisablogg.blogg.se
  skovdenyheter.se
  expressen.se
  posh24.se
  0 0

  Just mitt inne i mörkaste Småland, över riksväg 31 vid Norrhult några mil söder om Vetlanda korsas körbanorna av en fackverkskonstruktion som är mycket speciell. Det rör sig om en krigsbro typ 1 - och den är faktiskt Sveriges enda permanent monterade konstruktion av detta slag.  Först 1998 överlämnades förvaltningsansvaret för bron i civila händer. Bron är 30 meter lång och 90 ton tung, användning för järnvägstransporter under kriget.

  Men uttrycket, de tre orden - i mörkaste Småland vad kommer det ifrån? Jo, det är ett uttryck för det konservativa kulturklimatet och högkyrkligheten i stift- och residensstaden Växjö. Uttrycket uppkom år 1893. I dag används uttrycket oftare om naturen än om det kulturella klimatet i landskapet.

  I Växjö fanns de mycket konservativa tidningarna Växjöbladet och Smålandsposten, redaktörer Rosengren pläderade vid ett tillfälle 1893 för patriotiska riksdagsmän, varefter den liberale riksdagsmannen Adolf Hedin hävdade att sades att man i Sveriges riksdags andra kammare därefter gav namnet "det mörkaste Afrika" åt kvarteret till höger om talmansplatsen, "för där satt i allt svartare led infödingar från bl.a. Småland". Uttrycket syftade på den då aktuella boken I det mörkaste Afrika av Henry Morton Stanley.

  Journalisten Jonas Brag skrev i Dagens Nyheter ironiskt "utav 100 å kyrkostämma röstberättigade personer i Nöbbele pastorat, beläget uti det mörkaste Småland". Alla vet nog att Småland är ett landskap i södra Sverige som i norr gränsar till Östergötland, i söder till Skåne och Blekinge, i väster till Halland och Västergötland (och har broförbindelse till Öland) och har kust mot Östersjön i öster. Högsta punkten är Tomtabacken med sina 377 meter över havet.

  Det finns även film och böcker med namn som "i mörkaste Småland", men det är en annan historia. Vi vet också nu då att detta uttryck gällde det kulturklimat som rådde i landskapet. Omskrivet om trakterna är det i  litteraturen genom Vilhelm Mobergs tetralogi Utvandrarserien under 1900-talet. Bilden visar just krigsbron.


  Källor:

  sv.wikipedia.org
  hjak.se


older | 1 | .... | 3 | 4 | (Page 5) | 6 | 7 | .... | 31 | newer