En märklig fågel som få känner till. Härfågeln (Upupa epops) är en fågel som återfinns i stora delar av Europa, Asien och Nordafrika. Härfågeln är 28 centimeter lång och väger 55-80 gram. Den har en karaktäristisk och kraftfullt färgad fjäderdräkt i svart, vitt och orange och - när den är exalterad reser den en fjäderplym på huvudet. Även dess läte är vittljudande och distinkt.
Härfågeln är nära besläktad med tättingarna. Den Europeiska populationen flyttar på hösten och återkommer i april - maj. Arten etablerade sig sent som häckfågel i Sverige - under första halvan av 1800-talet - men försvann återigen omkring 1920. En senare återetablering verkar nu till största delen vara över och det är osäkert om fågeln överhuvud taget häckar i Sverige. Den ses däremot oftast på Öland. Härfågeln togs därför i Sverige upp på 2005 års Röda listan som akut hotad (CR).
I 2010 års lista anges den som nationellt utdöd. Men den kan ses regelbundet - 2013 läste jag att ett fåtal häckningar förekommit och enstaka fåglar ses då och då ända uppe i Norrland. I maj i år har härfåglar iakttagits på Öland, i Bohuslän, Uppland, Ångermanland, Norrbotten och Östergötland.
Dess udda utseende gör att den finns i mytologi och folktro. Den har i flera äldre källor beskrivits som rädd och ängslig, även - av en del som orädd. Många berättelser finns om att den varnar människor. Den omskrivs i grekisk mytologi och i klassisk kinesisk poesi brukar härfågeln beskrivas som en budbärare från himlen, som ofta bär nyheter om våren.
I Schweiz trodde man förr att man kunde bota snuva om man drack askan av en härfågel blandat med vin. I Tusen och en natt står det att läsa att man kan få vem som helst att berätta sina hemligheter genom att placera ett härfågelshjärta under huvudet på personen när denne sover. Det berättas i Koranen att Kung Salomo hade med en härfågel på sina resor eftersom den hittade underjordiska källor med vatten. Och även - enligt sägnen förebådar den att det ska bli krig.
Det är fågelns läte som har givit den dess vetenskapliga namn "upupa" vilket är latin och användes redan av Aristoteles. Dess svenska namn, som härstammar redan från medeltiden, har också uppstått ur dess läte.
"Härfågel" skulle vara en förändring av "oäringsfågel", som härleds från äring, vilket betyder "årets skörd". Oäring innebär sålunda ett missväxtår, och i folktron har härfågeln ansetts förebåda både krig och svält då dess läte tolkades som: "Upp! Upp! Upp! Ut! Ut!
Svenskt nytt om fågeln läste jag i år, den 5 maj. Då hade den sedan Valborg uppehållit sig i Bjälbo by, väster om Skänninge, en tätort belägen norr om Mjölby i Östergötland - och den har lockat åtskilliga betraktare.
Källor:
corren.se
sv.wikipedia.org
sverigesradio.se