Från början? Som junior hade hon framgångar i IAAF:s JVM i terrängsmästerskap 2006 och sjätteplats 2007. 2006 tävlade hon även vid JVM i friidrott och slutade femma på 1 500 meter.
Till Sverige? Hon flyttade till Sverige 2008, flydde från situationen i Eritrea. Trots sin unga ålder har hon upplevt många skrämmande saker. När hon kom till Älvsbyn i februari 2009 levde hon under dödshot. "Det finns containrar och underjordiska hålor. Det är där jag kan hamna. Jag kan lika gärna ta mitt liv här om jag tvingas tillbaka till Eritrea" har hon sagt. Usch...
Anledningen till dödshoten mot Bahta var att hon under en tävling i Spanien bestämde sig för att desertera från den eritrianska armén. Hon köpte en flygbiljett till Stockholm och hamnade på ett flyktingläger i Älvsbyn. Bahta hade då fått avslag på sin asylansökan. Men på något sätt lyckades hon med hjälp få Migrationsverket att skjuta upp utvisningen.
Hennes "nya pappa här" lyckades också få ett jobb åt henne, vilket ledde till att hon - efter tre avslag – fick ett tillfälligt uppehållstillstånd 2010. Under tiden fick hon tragiska besked om att båda hennes föräldrar fängslats i Eritrea. Hennes mamma dog en kort tid därefter bakom galler. Efter år av skräck har tryggheten och glädjen hittat tillbaka in i Bahtas liv på nytt. När hon mådde som sämst kunde hon inte sova eller äta, hemska öde...
Här har hon fortsatt sin friidrottskarriär tränad av Mustafa Mohameds tränare Ulf Friberg och Hälle IF:s Ulf Björklund. Under en tävling i Belgien förbättrade hon sitt personliga rekord på 1 500 meter till 4:05,11, vilket var under A-kvalgränsen till VM i friidrott i Moskva 2013.
Men på grund av att hon saknade svenskt medborgarskap och hennes ansökan avslogs av migrationsverket fick hon inte tävla för Sverige i VM. Hon kunde fortfarande tävla för Eritrea, men det tackade hon nej till. Förebild: Etiopiska löparen Meseret Defar.

Notis från 5 maj: "Hällelöparen Meraf Batha från Ljungskile slog i natt svenskt rekord på 5 000 meter vid tävlingar i Stanford i Kalifornien. Hon gjorde en förbättring av det svenska rekordet med drygt sju sekunder.
I Kode har hon fått ett nytt liv och en ny familj med pappa Ulf och mamma Bodil. "Det har blivit som min riktiga familj. De har hjälpt mig med allt och jag har alltid känt mig välkommen hos dem", säger Meraf. Intressen är bl.a. läsa svenska och träffa kompisar. Hon håller även på att lära sig svenska genom Skolverkets svenskundervisning för invandrare. Lycka till såklart!
Källor:
alvsbynews.se
bohuslaningen.se
sverigesradio.se
en.wikipedia.org
kungalvsposten.se