Vår flagga är omskriven och vad kommer färgen ifrån, historien bakom? Jo, den svenska flaggans utseende och roll har förändrats över tid och det var inte förrän år 1906 - dvs efter unionsupplösningen 1905 - som den svenska flaggan blev den nationalsymbol vi känner idag. Den svenska flaggan är världens näst äldsta nationsflagga - det är bara Danmarks flagga "Dannebrogen" som är äldre - dom fick sin redan på 1200-talet.
Färgen? Sveriges flagga har blå bakgrund med ett gult kors av liknande utformning som återfinns i de övriga nordiska ländernas flaggor. Modellen tros vara inspirerad av den danska Dannebrogen och färgerna kommer troligen från lilla riksvapnets tre gyllene kronor i blått fält samt det stora riksvapnets utböjda kors i guld. Ett tecken som under 1400-talet ofta brukats som fälttecken för svensk trupp, både till lands och till sjöss. Jaha ja!
Historiskt så har vår anor från 1550-talet, d.v.s. från slutet av Gustav Vasas tid. Enligt en legend om Sveriges flagga såg Erik den helige det gula korset på den blå himlen när han landsteg i Finland under det första svenska korståget år 1157. Han såg detta som ett tecken från Gud och gjorde det till sin fana.
Problemet med den legenden är dels att det saknas samtida belägg för detta korståg, dels att det inte finns några bilder eller beskrivningar av den blå-gula fanan förrän på mitten av 1500-talet, det vill säga 400 år senare. De blå-gula färgerna hade däremot under lång tid använts som svenska färger, bland annat i folkungaättens vapen som blev Magnus Ladulås kungavapen 1275, samt i tre kronor-vapnet.
Den första officiella beskrivningen av Sveriges nations- flagga finns i ett kungligt brev från 19 april 1562, där det sägs att den skall ha "gult udi korssvijs fördeelt påå blott". Denna flagga verkar huvudsakligen ha använts som "kungsflagga", "kronoflagga" eller som örlogsflagga, och var som sådan till en början försedd med två "tungor" eller "spetsar".
1906 kom en ny flagglag, som för första gången skapade fasta regler för flaggans proportioner och färgnyanser. Nu fastslogs också, att den tretungade flaggan endast skulle användas av kungahuset och av krigsmakten. Från 1916 har vi firat "Svenska Flaggans Dag" den 6 juni, vår nationaldag. Egentligen hade vi lika gärna kunnat fastna för 5 juni, då riksdagens adels-, präster- och borgarstånd antog regeringsformen, eller 27 juni, då den antogs av bondeståndet.
Allmänna flaggdagar som regeringen beslutat om är 17 st, först på året - Nyårsdagen den 1 januari - sist är Juldagen den 25 december - självklart den 6 juni. Flaggans kuriosa: Den största svenska flaggan som går att hissa är 15 x 24 m och användes vid invigningen av Gothia Cup 1997.
Andra flaggor: Den äldsta flaggan som är bevarad, kommer från Iran och är gjord i metall ca. 3000 år f.Kr. Den äldsta regionsflaggan är från Friesland (i Holland) ca. 800 e.Kr. Den äldsta bevarade svenska flaggan är från 1645 e.Kr. och finns i Holland, den togs vid ett sjöslag.
Den enda enfärgade nationsflaggan är Libyen och är helt grön. Den enda kvadratiska nationsflaggan är Schweiz. Den enda oregelbundna nationsflaggan är Nepal. Stjärnorna i den amerikanska flaggan representerar delstaterna och är 50 st till antalet. Nu vet du allt av vikt!
Bilden: Svensk och norsk unionsörlogsflagga 1815 -1844.
Källor:
nationaldagen.se
sv.wikipedia.org
historiesajten.se
ne.se
nationalflagg.se